Gode råd når man skal udstille sin hund

Hvis man har stambog på sin hund, kan det være sjovt og spændende at gå på hundeudstilling.

Mange forskellige hundeklubber arrangerer hundeudstillinger rundt om i landet, man kan se mere om hvor og hvilken klub ved at gå ind på nettet under den pågældende klub og se arrangementer.

Når man har besluttet sig for at gå på udstilling, starter man med at melde sin hund til. Dette koster et tilmeldingsgebyr, som regel lige under 300 kr. Har man mere end én hund, gives der somme tider mængderabat.

En hundeudstilling er først og fremmest en skønhedskonkurrence for hunde. Det gælder om at se smuk ud, og komme så tæt på racens standard som muligt.

 

Kom forberedt

Dagen for udstillingen møder man med sin hund, som er smuk og velplejet. Det er en dårlig ide at bade den dagen før, det giver en flyvsk pels, men et bad et par dage i forvejen er en god ide.

Man møder i god tid, finder den ring, man skal være i, og gør sig parat. Hvis det er en pelsrace man har, så kan man lige børste den igennem, er det en korthåret race, så kan den lige “støves af”. Det gør man fint med et fugtigt vaskeskind, som man lige gnider hen over pelsen for at fjerne støv og snavs.

Selve udstillingen

Når den klasse, man har meldt sin hund til i, så står for tur, bliver man kaldt ind i ringen, og her finder man sin plads i nummerorden, og så går det ellers rundt og rundt, mens dommeren står/går rundt i midten af ringen og vurderer og bedømmer hundene.

Enkeltvis kaldes hundene så hen til dommeren, som bedømmer den. Store racer bedømmes på jorden, mens mindre racer løftes op på et bord. Når dommeren har set og bedømt hunden, er man så i princippet færdig, og finder sin plads igen i klassen. Når alle hunde i klassen er færdigbedømt, bliver klassen bedt om at gå rund i ringen samlet, hvorefter dommeren vil placere dem i rækkefølge. Som regel placerer dommeren de 4 bedste hunde i rækkefølge og resten, som ikke placeres, er færdige og kan forlade ringen.

Når alle klasser er færdige bliver de bedste fra hver klasse igen placeret indbyrdes, så man til sidst står med den hund, der er den bedste af racen på dagen.

Udstillinger har ikke kun til formål at vise smukke hunde, de er også en del af avlsarbejdet. Hundene vurderes i forhold til hvor godt de lever op til racens standard, så hunde, der indgår i avl er racetypiske og værdige repræsentanter for racen.

For nogle racer er det sådan, at hunden skal kunne opnå en mindsteplacering på en udstilling for at måtte indgå i avlen. Hvis dommeren vurderer at hunden er sky og bange eller agressiv, så får den ikke nogen god præmiering og opnår dermed ikke avlsgodkendelse. Disse egenskaber ønsker man ikke skal gå videre i avlen.

 

Stamtavle er påkrævet

Kun hunde med stamtavle kan komme på en udstilling. Der er dog mange arrangementer, som man kan komme på med en hund uden stamtavle. Dette gælder f.eks. lydighedskonkurrencer, konkurrencer for jagthunde, agilitykonkurrencer og den del andre. Her er det ikke så vigtigt med en stamtavle, her tæller det bare at hunden er dygtig og veltrænet.

Der er mange foreninger, der laver arrangementer for hunde uden stamtavle. Politihundeforeningen og Dansk Civil Hundeførerforening (DCH) bare for at nævne et par. Her er alle hunde velkomne, med eller uden papirer.

Image module

Kommende begivenheder

  Bevtoft, dobbelt, national udstilling

  8. februar @ 10:00 - 17:00

  Lem hallen, National udstilling

  21. marts @ 10:00 - 17:00

  Aunslev, National udstilling

  18. april @ 10:00 - 17:00

  Anslet, international udendørs udstilling

  2. maj @ 13:00 - 18:00

  Årslev, Søndag, National udstilling

  13. juni @ 10:00 - 17:00