Gode råd om køb af hund

Du skal tænke dig rigtig godt om og træffer nogle vigtige valg, før du vælger at åbne dit hjem og dit hjerte for en hund.

Hvilken race skal jeg vælge?

Det er vigtigt at vælge hund med hovedet – ikke med hjertet eller med øjnene. Det vigtigste ved valg af hund er ikke, hvordan den ser ud, men hvordan den passer til dig og din familie. Det er en klassisk brøler, at man køber hund efter udseendet og ikke har sat sig ind i »brugsanvisningen«. De enkelte racer ser ikke kun meget forskellige ud i størrelse og pels – de er også vidt forskellige indvendigt. Der er en række grundlæggende egenskaber, som er fælles for alle hunde, uanset race. Hunde gør, de springer op, de undersøger med både næse og bund og smager på verden ved at gnave i ting – og de er alle flokdyr (i modsætning til f.eks. katte), og de er rovdyr (i modsætning til f.eks. heste, der er flugt/byttedyr).

Alle racer har deres eget fantastiske temperament og udseende, som er det, vi falder for. Forskelligheden er opstået, fordi mennesket igennem århundreder har avlet hundene til at kunne hjælpe os med at løse meget forskellige opgaver.

Alle racer har sine styrker – men du skal være opmærksom på, at enhver ”guldmedalje” har en bagside. Og den skal du som ejer være indstillet på at leve med i de næste mange år. For hvad er bagsiden af medaljen, hvis en hund er modig? Det kan – f.eks. – betyde, at den ikke vil kunne enes med andre hunde af samme køn. Hvad betyder det, hvis en hund har stor jagtlyst og er selvstændig. Måske at det bliver en omfattende – og dyr – opgave at hegne sin grund ind. Og at den aldrig vil kunne slippes løs i fri natur, fordi du ikke kan forvente, at den kommer, når du kalder. Og vagtsomhed? Det kan betyde en hang til at gø – højt og længe og hver gang noget rører på sig i nabolaget.

Du bør gøre dig selv og hunden den tjeneste at undersøge den race, du er interesseret i, find ud af hvad ”den er lavet til”, dens oprindelige arbejdsegenskaber og dens medfødte temperament. Det kan give dig et hint om eventuelle ulemper i forhold til det, du ønsker og forventer af din kommende hund.

 

Gode råd om køb af hund fra RHK

 

Vælg opdrætter med omhu

Når du vælger at lukke en hund ind i dit hjem og dit hjerte, er det vigtigt, at den får den bedste start på sit hundeliv. Derfor vil vi opfordre dig til at bruge tid på at finde en opdrætter, du har tillid til og en god dialog med. Der skal være en god kemi imellem jer, så du som hvalpekøber tør stille alle de spørgsmål, du har brug for svar på – også de dumme.

RHK’s opdrættere er både kenneler med få eller flere hunde, som jævnligt har hvalpe, og privatpersoner, som måske kun opdrætter et enkelt kuld eller to i hele deres liv, men benytter RHK’s stambogsførte, avlsgodkendte forældredyr og derfor kan få hvalpene stambogsført.

RHK’s opdrættere har frivilligt underlagt sig såvel anmeldt som uanmeldt kontrol og de er del af et system med klagenævn etc., hvis der mod forventning skulle vise sig at være noget galt med hvalpen. Det er din garanti og sikkerhed som hvalpekøber.

Du skal se det hjem, hvalpene vokser op i, for gode opdrættere har intet at skjule og åbner gerne deres hjem og viser alle papirer og sundhedsresultater på deres hunde. Gå efter din mavefornemmelse – du skal kunne stole på den opdrætter, du vælger, og føle, at du og opdrætteren kan have en god dialog resten af din hunds liv – også hvis noget mod forventning skulle gå galt senere i hvalpens liv. Derfor er det ikke kun opdrætteren, der skal stille krav til hvalpekøberen – du skal også stille krav til opdrætteren.

Køb aldrig hvalp af medlidenhed. Hvis du føler, der er noget galt hos en RHK-opdrætter, at hundene ikke har det godt eller mistrives, så henvend dig straks til RHK, så en af vores kennelkontakter kan tage fat i sagen.

Du skal som køber huske, at opdrætteren også kan sige nej. De fleste opdrættere ønsker at se deres hvalpekøbere an, før de indgår aftale om salg af en hvalp. Man skal derfor være opmærksom på, at man ikke har krav på at få en hvalp, blot fordi man har talt med opdrætteren i telefonen eller har været på besøg og set hvalpene – men er der afgivet depositum og indgået aftale, kan opdrætteren ikke smutte fra aftalen.

 

Valg af den rigtige hvalp

Det er ikke kun racen, som er svær at vælge – det er også en udfordring at vælge hvilken hvalp i kuldet, som skal være din. Her kan opdrætteren være din bedste hjælp, det er nemlig opdrætteren, som kender de enkelte hvalpes temperament. Og måske får du slet ikke lov til at vælge selv – opdrætteren har kendt hvalpene i otte uger, så mange opdrættere vælger, hvilken hvalp de synes passer bedst til hvilken hvalpekøber. Respekter dette – og kan du ikke det, skal du vælge at købe hvalp et andet sted.

Er I en familie med mindre børn, skal du vælge en hvalp, der temperamentsmæssigt ligger ”midt i” kuldet. Hvis den er for aktiv, kan du risikere, at den stresser for meget omkring børnene (bider og hopper op i leg). Og er den lidt forsigtig, risikerer du, at den trækker sig væk og bliver utryg, fordi den synes, at børnene er for vilde og støjniveauet er for højt.

Er du uden børn, har mere tid og skal evt. bruge hunden til det, den er avlet til, er det en god idé at tage den selvsikre og initiativrige hvalp. Den vil formodentlig være i besiddelse af en stor portion motivation og iver for at blive beskæftiget og brugt til den funktion, den skal udfylde. Og husk, at det er lettere at nedtone en adfærd end at fremme den – og derfor vil den aktive og nysgerrige hvalp som regel være lettere at træne og motivere, end den rolige og forsigtige i kuldet.

Ældre mennesker eller mennesker, der lever et stille liv, vil kunne få stor glæde af den hvalp, der ikke er så ”fremme på poterne”. De, der ønsker en hund uden de store udfordringer, vil med stor succes kunne vælge den forsigtige og lidt tilbageholdende hvalp i kuldet.

 

Benyt RHK’s købsaftale

Den er obligatorisk ved handel med RHK stambogsførte hunde og er en god skriftlig aftale, som kommer omkring alle aspekter af salget og kan udviske de fleste uenigheder, der kan opstå efter et salg.

Når du kontakter opdrætteren første gang, så bed om at få tilsendt et eksemplar af den købsaftale, som du senere skal skrive under på. Så får du mulighed for at sætte dig ind i vilkårene i ro og mag. Når man først sidder med hvalpen på skødet hos opdrætteren, er man som regel ”solgt” – det er en rigtig god idé at læse både selve aftalen og vejledningen på bagsiden.

RHK’s købsaftale indebærer, at købelovens forbrugerkøbsregler gælder, medmindre der er tale om handelskøb.

Opstiller opdrætteren særkrav? Så tænk dig ekstra godt om, inden du accepterer dem. Nogle opdrættere vil gerne indføje krav i forbindelse med handelen f.eks om, at hunden skal have et kuld hvalpe, som tilfalder opdrætteren, eller om, at den skal stilles til rådighed for parring. Sådanne krav skal man ikke acceptere uden at tænke sig vældig godt om og uden at det afspejler sig i en tydelig reduktion af prisen. Er du i tvivl, så kontakt racens specialklub eller RHK, før du handler.

 

Stambog

Hvis du vil have en racehund, fordi du ønsker bestemte egenskaber, et særligt temperament og et bestemt udseende, så vælg en hund med stambog fra RHK. Er du stadigvæk i tvivl? Så får du her er seks gode grunde:

  • Hvis hvalpen ikke har en stambog, er det ofte fordi forældredyrene ikke har kunnet godkendes til avl pga. af sundhedsmæssige årsager.
  • Ved at beholde flest mulige hunde inde i den organiserede avl er man med til at forhindre, at racen risikerer at blive for indavlet.
  • Hvis man senere bliver bidt af en form for konkurrencesport med hunden (og det er der mange, som gør), så stilles der ofte krav om stambog.
  • Hvis man en dag får lyst til at få hvalpe – selv om man ikke lige forestiller sig det på købstidspunktet, så er det positivt for både racen og dig selv, at hvalpene kan stambogsføres.
  • Selve stambogen koster under 300 kr.
  • Når en RHK hvalp sælges, skal stambogen afleveres til køberen sammen med hvalpen, så man er helt sikker på, at hvalp og stambog ”passer sammen”.

 

Sørg for det juridiske er i orden

Sørg for at du får den fulde ejendomsret over hunden, og at du står anført som den underskriftsberettigede person i RHK.

Dette sker ved at opdrætteren skal ejerskifte hvalpen til dig – hvis ikke dette er gjort, så mind opdrætteren om det.

 

Er du i tvivl?

Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år.

Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.

 

Har du nogen spørgsmål?

Så skal du ikke tvivle med at kontakte os, så vi evt. kan give dig rådgivning.
Image module
Find en RHK Kennel